کی از موارد جدیدی که امروزه مطرح شده ، پرورش نژادی از مرغهاست که بدن آنها کاملاً عاری از پر می باشد . این نژادها با نامهای متفاوتی یاد می شود :
( Featherles chicken , totally naked rooster )ازاسامی است که در مقالات مختلف برای این نژادها عنوان شده است .
تولید این نژادها با واکنشهای متفاوتی در محافل علمی روبرو شده است .
برخی از مخالفان ، نژادها را حاصل دستکاری ژنتیکی و دخالت در کار خلقت دانسته و آن را عملی وحشیانه و غیر اخلاقی نام برده اند در حالی که دکتر کاهنر معتقد است که این نژادها با آمیخته گری به وجود آمده اند .
مزایای پرورش مرغهای بدون پر
1 ـ افزایش راندمان در مناطق گرمسیر
کاهنر بیان می کند که به علت کاهش رشد جوجه ها در آب و هوای گرم هزینه تولید گوشت مرغ در نقاط گرمسیر افزایش می یابد به علت عدم وجود پر در این نژادها مقاومت گرمایی در آنها افزایش یافته و در شرایط گرم راندمان افزایش می یابد . البته این پرندگان نسبت به سویه های پر تولید سرعت رشد بالایی ندارند ولی در مناطق گرم دارای راندمان بالاتری نسبت به این سویه ها هستند .به ادامه مراجعه کنید
ـ صرفه جویی در هزینه ها
الف )صرفه جویی در هزینه های مربوط به حرارت سالن : چنانکه بیان شد این نژادها با داشتن تحمل حرارتی بیشتر موجب می شوند که در هزینه های سنگین خنک کردن سالن صرفه جویی شود .
ب )صرفه جویی در هزینه های مربوط به خوراک : در قسمتهای گذشته بیان شد که پر دارای مقادیر بالایی پروتئین می باشد که این پروتئین از خوراک تامین می شود همچنین در شرایط گرمایی احتیاج به تغلیظ جیره کمتر شده و هزینه خوراک مصرفی به طور قابل ملاحظه ای کاهش می یابد .
ج )صرفه جویی در هزینه های مربوط به پر کنی :علاوه بر صرفه جویی نام برده شده به علت عدم وجود پر ،هزینه های مربوط به پر کنی لاشه از بین می رود که می تواند موجب کاهش هزینه تولید و کاهش قیمت گوشت تولیدی
شود .
معایب پرورش مرغهای بدون پر :
1 ـ نیاز به کنترل شدید دمای داخل آشیانه در سایر مناطق
2 ـ افزایش احتمال ایجاد صدمات پوستی و بیماریهای انگلی
3 ـ کاهش توانایی جفتگیری در خروسها و مرغها
4 ـ گمراه شدن پرندگان در تشخیص سلسله مراتب اجتماعی
همان طور که بیان شد پر یکی از اجزای بسیار مهم در بدن پرنده می باشد و در نتیجه مدیریت پر می تواند در موفقیت یک واحد تولیدی نقش تعیین کننده داشته باشد .
از آنجایی که درصد بالایی از پر را پروتئین تشکیل می دهد لذا با حذف پر می توان در مصرف پروتئین گران قیمت صرفه جویی کرد که این امر می تواند موجب افزایش بهره اقتصادی واحد تولیدی گردد . برای کاهش و یا حذف پوشش پر می توان از ژنهای موثر بر خصوصیات پر از جمله گردن لخت ، پر وزوزی ، دیر پر در آوری و دیگر ژنها بهره گرفت . چنان که مرغهای کاملا بدون پر از آمیخته گری یک نژاد گوشتی و نژاد گردن لخت به وجود آمده اند . البته در مورد استفاده گسترده از این نژادها مسائل مختلفی باید مورد بررسی قرار گیرد که باید در کشور مورد توجه قرار گیرد همچنین برای پرورش مرغهای مادر این نژادها در کشور نیاز به استفاده گسترده از تکنیک تلقیح مصنوعی به علت عدم توانایی در جفت گیری وجود دارد و نیز باید امکان پرورش آنها در مناطق مختلف آب و هوایی کشور بررسی شود و در صورت امکان پرورش این نژادها به ویژه در مناطق گرمسیر کشور توسعه یابد .
منبع:فصلنامه بهداشت حیوانات،شماره 24 /س
نظرات
ارسال نظر
جواد
گاهی بی رنگی از هر رنگی زیباتر و مفیدتر است.
شاتو بریان
خیلی جالب بود