بستر مناسب در پرورش طیور

نوشته شده توسط:علیرضا مولوی | ۱ دیدگاه

یک بستر مناسب باید قابلیت جذب مناسبی برای رطوبت داشته باشد . و خود آن عاری از رطوبت باشد زیرا باعث رشد قارچ میشود . بستر باید به عنوان عایق در مقابل سرما و گرما بوده و نرم باشد .

 
جدول 1: قابلیت جذب رطوبت در موارد مورد استفاده جهت کف سالن ها ( بستر)
نوع ماده
گرم در 100 گرم
پوشال چوب
190
پوسته برنج
171
خاک اره
102
 
طی دوران پرورش و نگهداری گله ، رطوبت مناسب برای بستر 20 الی 25 درصد میباشد . وقتی رطوبت بستر از 25 درصد تجاوز نماید ، علاوه بر افزایش احتمال شیوع کوکسیدیوز ، باکتریهایی که قابلیت تجزیه اسید اوریک را دارند فعال شده ، تخمیر مواد سریعتر صورت میگیرد و گاز آمونیاک بیشتری از بستر متصاعد میشود . تراکم بیش از حد آمونیاک در هوای سالن باعث از بین رفتن تاژک های مجازی تنفسی میگردد که این امر عوارض تنفسی را دنبال خواهد داشت . در ضمن ، گاز آمونیاک آزاد شده ph بستر را بتدریج از 2/5 به 4/8 مرساند . این تغییر درph همراه بت گرمای بستر سبب بروز سوختگی هایی در قست هایی از پا و سینه و کاهش کیفیت لاشه میشود .
از طرف دیگر خشک بودن بیش از حد بستر ( رطوبت کمتر از 20 درصد ) باعث ایجاد گردو غبار در محیط میشود که خود زمینه ساز عوارض تنفسی میباشد . در سرایط عادی طیور به طور متوسط روزانه 12 تا 16 بار مدفوع نسبتا نیمه جامدی را دفع میکنند . عمده ترین بخش مدفوع ، بقایای غیر قابل هضم غذای خورده شده میباشد ، بنابراین نوع غذای مصرفی روی ترکیبات مدفوع موثر است . از آنجایی که در طیور ، مدفوع و ادرار در کلواک با یکدیگر مخلوط و سپس دفع میشوند، مواد موجود دز ادرار نیز روی ترکیبات مواد دفعی اثر میگذارد .ادرار حاوی مواد مانند کلرید سدیم و اسید اوریک است که مقادیر آنها در ادرار توسط کلیه ها تنظیم میشود . مقادیز بالای چربی در خوراک سبب چسبنده تر شدن مدفوع و چسبیدن آن به اطراف مقعد و کف پای پرنده و همچنین تشکیل لایه فشردهای روی بستر میشود .
                  
املاح و مواد معدنی
به غیر از مسمومیت های غذایی که میتواند باعث بروز اسهال در گله شوند ، مهمترین عامل تغذیه ای که ممکن است میزان رطوبت مدفوع و متعاقب آن وضعیت بستر را تحت تاثیر قرار دهد ، میزان املاح موجود در خوراک ، به ویژه مقادیر سدیم ، کلر و پتاسیم آن است. اگر مقادیر سدیم بیشتر از 15/ تا 2/ درصد ، پتاسیم بیشتر از 8/ درصد و کلر بیشتر از 12/ تا 15/ درصد باشد ، مقدار آب مصرفی افزایش یافته ، در نتیجه بستر مرطوب تر خواهد شد . با توجه به تاثیر املاح بر میزان آب مصرفی ، در زمانی که گله تحت تنش ( استرس ) گرمایی باشد میتوان با اضافه کردن این مواد به خوراک ، طیور را مجبور به مصرف آب بیشتری کرد تا به طور غیر مستقیم اثرات تنش گرمایی کاهش یابد .
 
تاثیر میزان نمک بر رطوبت بستر در جوجه گوشتی
 
آبخوری قطره ای
آبخوری آویز
مقدار نمک خوراک درصد
21 روزگی
49روزگی
21 روزگی
49 روزگی
25 درصد
16
18
17
21
50 درصد
17
20
21
33
70درصد
22
23
28
49
 
پروتئین خوراک
عامل دیگر پروتئین خوراک میباشد که  کنجاله سویا یکی از مناع تامین پروتئین میباشد .سویا نیز میتواند بستر را با مقدار زیاد پتاسیم خود تحت تاثیر قرار دهد . اگر سویا بیش از 20 درصد در جیره به کار برود باعث دفع آب از مدفوع میشود . پودر گوشت و استخوان نیز به دلیل داشتن چربی بستر را تحت تاثیر میگذارد و نباید در جیره از 5 درصد تجاوز کند .در پودر ماهی نیز به دلیل وجود  آمین های بیوژنیک موجب افزایش رطوبت میشود که با اضافه کردن کربنات سدیم در هر لیتر آب این مشکل برطرف میشود .
                      
بستر در مرغ تخمگذار
کاهش رطوبت بستر در اثر کاهش بیش از حد مصرف آب میتواند اثر بر عملکرد گله داشته باشد . در گله های تخمگذار با تولید بالا حدود 25 درصد در مدفوع طبیعی میباشد . در چنین حالتی کاهش رطوبت مدفوع از طریق کاهش مصرف آب ، کاهش مصرف خوراک و تولید تخم مرغ را به ویژه در شرایط آب و هوایی گرم دنبال خواهد داشت . دلیل این امر نیاز بیشتر مرغ های تخمگذار در زمان تشکیل تخم مرغ به آب میباشد و همین مساله باعث بروز مشکلات عمده در رابطه با رطوبت بستر در مرغ های در حال تولید میباشد . هر چند خوراک با کلسیم بالا ( 5/3 تا 4 درصد ) قبل از شروع تولید به میزان 4 هفته ممکن است برای ذخیره شدن کلسیم در استخوان مفید باشد اما باعث دفع آب به میزان زیادی میگردد به نظر میرسد اثر کلسیم بالا در جیره پیش تخم گذاری طولانی مدت میباشد ، به طوری که دوره تولید نیز باعث دفع آب و در نتیجه ، افزایش رطوبت بستر میگردد

بستر مناسب در پرورش طیور

  • محمد

    محمد

    • ۱۳۹۴/۱۰/۲۲ - ۲۱:۱۶:۲۲

    من چندتا مرغ دارم خیلی کم تخم میذا رن علت چیه

    پاسخ مدیر (alireza8261584 ):   با سلام
    سن غذا دما رطوبط نژاد نور و... بستگی داره اطلاعاتشو به ایمیلم بفرست
    مدیریت مولوی

ارسال نظر برای این مطلب غیر فعال شده است!