دانستنی هایی در رابطه با تخم مرغ
نوشته شده توسط:علیرضا مولوی در | ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۳:۵۶ | ۰ دیدگاهتخم مرغ های سفید و قهوهای با هم چه تفاوتی دارند؟
سفید یا قهوهای بودن تخم مرغ به نژاد مرغ بستگی دارد و بر ارزش غذایی آن تاثیری نخواهد داشت.
از بین تخم مرغ های صنعتی و محلی مصرف کدام یک توصیه می شود؟ آیا ارزش غذایی این دو متفاوت است؟
تخم مرغ های سنتی از نظر بهداشتی زیاد تایید شده نیستند زیرا در سیستم سنتی، ممکن است مرغ آلودگی های سالمونلایی را داشته باشد و این موضوع باعث آلوده شدن تخم مرغ می گردد. تخم مرغی است که شناسنامه دارد؛ یعنی محل تولید، زمان تولید و مجوز مصرف آن از سوی سازمان دامپزشکی کشور تایید شده باشد و آدرس تولید کنندهاش معلوم باشد، مورد تایید است. تخم مرغ های بی شناسنامه چندان تایید شده نمی باشند.
چرا برخی از تخم مرغ ها زرده پررنگ تری دارند؟
رنگ زرده به نوع تغذیه مرغ بستگی دارد. هر قدر مواد رنگدانه ای زرد در تغذیه مرغ بیشتر به کار رود، رنگ زرده ُپررنگ تر می گردد. تخم مرغ های سنتی و رسمی زرده شان پُررنگ تر است؛ چون مرغ ته سفره را می خورد و مواد غذایی مختلفی جذب می کند ولی در تخم مرغ های صنعتی نیز گاهی به صورت مصنوعی رنگدانه به تغذیه مرغ اضافه می گردد. این که بعضی تخم مرغ ها زرد رنگ تر است هیچ مشکلی از نظر تغذیه ای ندارد.
از نظر ارزش غذایی چه طور؟
رنگ زرد، حاوی ترکیبات بتاکاروتنی است که در بدن به ویتامین آ بیشتری تبدیل می شود اما آن قدر نیست که بشود گفت درصد قابل توجهی ویتامین آبیشتری دارند و توصیه شود که حتما از آن ها استفاده شود
آیا تخم مرغ های دو زرده مقوی ترند ؟
دو زرده بودن نه به معنای خوب بودن است نه به معنای بد بودن؛ بلکه فقط یک ویژگی ژنتیکی است مانند خانمی که دوقلو می زاید! دو زرده بودن تخم مرغ ویژگی ژنتیکی مرغ می باشد. مرغداری های صنعتی چندان تمایلی به دو زرده بودن تخم مرغ ندارند زیرا در این صورت تخم مرغ درشت تر شده و چیدمان آن در کارتن و حمل و نقل آن مشکل تر می شود و احتمال شکستگی افزایش می یابد. تخم مرغهای دو زرده در مرغداری ها جدا شده و معمولا به مصرف کارکنان می رسد
برخی از تخم مرغ های شانه ای پاستوریزه شده اند و تاریخ انقضاء دارند. چرا؟
تخم مرغ های پاستوریزه در کارخانه شکسته شده، محتویات آن پاستوریزه شده و بیشترین کاربرد آن در صنعت است و در شیرینی سازی یا در تهیه سُس مایونز به کار می رود. تخم مرغ هایی که مصرف خانگی دارند، تخم مرغ های طبیعی هستند که پاستوریزه نشده و فقط تاریخ مصرف دارند.لطفا به ادامه مراجعه کنید/
آیا مصرف تخم مرغ های غنی شده با امگا ۳توصیه می شود؟
در ایننوع تخم مرغ ها، در تغذیه مرغ ، اسیدهای چرب حاوی امگا ۳ به کار برده شده و برای سلامت مصرف کننده بسیارمفید است. زیرا امگا ۳ تا حد زیادی می تواند جلوی بیماری های قلبی عروقی را بگیرد.
مصرف چند تخم مرغ در هفته مناسب است؟
به خصوص در دو گروه از افراد که نیاز به پروتئین بیشتری در برنامه غذایی روزانه اشان دارند، مصرف تخم مرغ بیشتر لازم است
در ورزشکاران که نیاز به افزایش عضلات دارند .
در کودکان و نوجوانان که در سن رشد هستند.
برای کودکان از 9 ماهگی تا 1 سالگی یک زرده کامل تخم مرغ یک روز در میان و2 از سالگی به بعد براساس میل کودک 6-5 تخم مرغ در هفته مجاز است.
افراد بالغ نیز مجاز به مصرف 4-3 عدد تخم مرغ در هفته هستند.
حتی در افرادی که کلسترول خونشان بالاست نبایستی مصرف تخم مرغ را قطع کرد و این افراد می توانند 3-2 عدد در هفته دریافت کنند. زیرا با کاهش دریافت کلسترول از طریق غذا ، سنتز داخلی کلسترول در بدن افزایش یافته و حتی ممکن است بیشتر از قبل شود. نکته قابل توجه این است که بیشتر چربی های موجود در تخم مرغ از نوع غیر اشباع هستند و هیچ ارتباطی با افزایش کلسترول خون ندارند.
بیشتر کارشناسان تغذیه و متخصصان مصرف ۳ عدد تخم مرغ در هفته را توصیه می کنند. برخی مراجع و کتاب ها مصرف روزی یک عدد تخم مرغ را هم سفارش می کنند اما به طور کل، ۳ عدد در هفته بهتر است.
چه کسانی نباید تخم مرغ مصرف کنند؟
کسانی که چربی خون بالایی دارندباید از مصرف زرده تخم مرغ پرهیز کنند. زرده تخم مرغ منبع چربی است اما سفیده آن منبع پروتئین است و مصرف سفیده آن مشکلی ایجاد نمی نماید. اشخاصی که مشکلات کلیوی دارند برعکس این موضوع مطرح است، یعنی در مصرف سفیده تخم مرغ باید پرهیز کنند و می توانند زرده آن را مصرف نمایند.
آیا تخم مرغ هم می تواند باعث بروز آلرژی غذایی شود؟
بله، تخم مرغ به عنوان یکی از موادغذایی آلرژی زا به ویژه در کودکان شناخته شده است بنابراین باید دقت کرد که اگر کودکی دچار آلرژی است در مصرف تخم مرغ محتاط باشد. حتی زیر یک سال به کودکان تنها باید زرده تخم مرغ داده شود و مصرف سفیده آن زیر یک سال توصیه نمی شود.
تخم مرغ تازه چه ویژگی هایی دارد؟
تخم مرغ تازه را وقتی می شکنید، زردهاش به شکل گنبدی در وسط و سفیده اش دور زرده است. هر چه زمان می گذرد، زرده پخش و تخت تر می گردد
چگونه تخم مرغ سالم را قبل ازشکستن تشخیص دهیم ؟
ابتدا قدری محلول12% آب و نمک درست کنید.. سپس تخم مرغها را در این محلول قرار دهید. تخم مرغ خیلی تازه و سالم در ته ظرف بصورت عمودی می ایستد، اما تخم مرغ سالم ولی کمی کهنه در قسمتهای میانی آب معلق می ماند و تخم مرغهایی که در سطح آب بصورت افقی قرار می گیرند فاسد هستند
بهترین نحوه نگهداری تخم مرغ چیست؟
تخم مرغ باید درفروشگاه و یا در خانه ویا در کارخانه تولید به محض خارج شدن از بدن مرغ باید در محیط سرد یخچال بین ۴ تا ۸ درجه سانتی گراد نگهداری گردد. هر یک ربعی که تخم مرغ خارج از یخچال نگهداری شود، ۷ روز از عمر مفید آن کاسته می شود. ۴ تا ۵ روز نگه داشتن تخم مرغ خارج از یخچال باعث تمام شدن عمر مفید آن می شود. در حالی که در یخچال ۱ تا ۲ ماه می توان آن را سالم نگه داشت
خشک نمودن پوست تخم مرغ اهمیت زیادی در نگهداری آن دارد زیرا رطوبت زیاد موجب فساد این ماده غذایی می گردد. هیچ وقت تخم مرغ را درکنار سبزیها و میوه ها قرار ندهید زیرا رطوبت موجود در سبزیها ،موجب فساد تخم مرغ می گردد
تخم مرغ از آن دسته موادغذایی است که گروهی عاشق آن هستند و گروهی از آن متنفرند
اما دسته دوم باید بدانند که یکی از غنیترین مواد غذایی از نظر وجود مواد مغذی را دوست ندارند و این تنهایک ضررشان است. اگر تا پیش از این، محققان مصرف تخم مرغ را به خاطر داشتن تمام اسیدهای آمینه و یکی از منابع بسیار ارزشمند پروتئین، توصیه میکردند از این به بعد آن را برای جبران کمبود روی در بدن هم توصیه میکنند.
تحقیقات اخیر دانشمندان، باز هم وجود روی در تخم مرغ و قابل استفاده بودن آن از طریق مصرف تخم مرغ برای بدن را تایید کرده است. از روی به عنوان مادهای موثر در رشد، بلوغ، سلامت و شادابی پوست، مو و ناخن ها یاد شده است.
بنابراین گزارش، تخم مرغ به علت داشتن منابع غنی از پروتئین، چربی، روی، آهن، فسفر، سلنیوم و پتاسیم، باید در برنامههای غذایی کودکان گنجانده شود تا قسمتی از نیاز آنها به این مواد مغذی تامین شود. بد نیست بدانید که روی، در زرده تخم مرغ وجود دارد و از آن دسته مواد مغذی است که با پختن و حرارت دادن، از بین نرفته و سالم میماند
ارزش انرژی زایی تخم مرغ:
یک عدد تخم مرغ متوسط 76 کیلوکالری انرژی دارد و مصرف روزانه یک عدد تخم مرغ، 3 درصد نیاز انرژی یک مرد بالغ و 4 درصد نیاز انرژی یک زن بالغ را تأمین می کند.
پروتئین:
تخم مرغ منبع بسیارغنی پروتئین است. ارزش بیولوژیکی پروتئین تخم مرغ بسیار بالاست و نسبت به سایر منابع پروتئینی مثل لبنیات، گوشت ها و حبوبات غنی تر است. پروتئین تخم مرغ دارای تمامی اسیدآمینه های ضروری برای سلامتی بدن می باشد.
بنابراین مصرف تخم مرغ با سایر موادغذایی که از نظر پروتئینی فقیر هستند مانند نان ، برنج و غلات، باعث تکمیل ارزش پروتئینی غذا می شود.
12/5درصد وزن تخم مرغ را پروتئین تشکیل می دهد و هم در زرده و هم در سفیده وجود دارد. ولی بیشتر در سفیده تخم مرغ و به نام آلبومین وجود دارد
در نمودارهای ارزیابی کیفیت پروتئین موجود در موادغذایی، همیشه تخم مرغ در بالاترین حد یعنی 100 قرار دارد و بعنوان استاندارد مرجع برای سنجش پروتئین سایر غذاها استفاده می شود
ویتامین ها:
تخم مرغ بیشترین ویتامین های مورد نیاز بدن به جز ویتامین( سی) را داردتخم مرغ منبع خوبی از ویتامین های گروه بی و ویتامین (آی) می باشدهمچنین ویتامین دی و ای را به مقدارکافی و لازم تامین میکند
املاح:
تخم مرغ حاوی تمامی املاح برای تأمین سلامتی فرد است. به خصوص اینکه منبع بسیار خوب ید و فسفر می باشد که ید برای ساخت هورمون تیروئیدی و فسفر برای رشد بهتر و سلامتی استخوان های بدن لازم می باشند.
املاح مهم دیگری که در تخم مرغ وجود دارند شامل: روی، سلنیم، آهن و کلسیم می باشند
روی باعث بهبود زخم، بلوغ و رشد بهتر می شود و عفونت را نیز از بین می برد
سلنیم نیز یکی از آنتی اکسیدان های مهم می باشد و رادیکال های آزاد ناشی از سوخت ناقص چربی ها را در بدن از بین می برد و می تواند بر علیه عوامل ایجادکننده سرطان نقش داشته باشد
کلسیم نیز برای عملکرد بهتر سیستم عصبی، رشد بهتر افراد استخوان ها و استحکام ها آنها لازم است
آهن یکی از اجزاء اصلی و حیاتی گلبول های قرمز خون است ولی قابلیت استفاده این نوع آهن برای بدن هنوز مشخص نیست
کربوهیدرات و فیبرغذایی
تخم مرغ به مقدار خیلی کم کربوهیدرات دارد و نیز فاقد فیبرغذایی است
چربی ها:
8/12درصد تخم مرغ را چربی تشکیل می دهد که در زرده آن وجود دارد و کمتر از 05/0 درصد آن در سفیده موجود است
کلسترول:
کلسترول و لسیتین، مواد چرب موجود در زرده تخم مرغ می باشند و برای ساختمان و عملکرد سلول های بدن ضروری اند
کلسترول قابلیت انعطاف و نفوذپذیری غشای سلول های بدن را حفظ می کند. همچنین بعنوان یکی از اجزاء تشکیل دهنده مواد چربی است که باعث نرمی پوست می شوند
به هنگام انتخاب و خرید تخممرغ نکات زیر را به خاطر داشته باشید:
1 - تخممرغهای سالم باید با توجه به وزنشان سنگین باشند.
2 - باید پوستهای سخت و محکم داشته باشند.
زمانی که تخممرغ را در ظرفی میشکنیم، زرده آن باید گرد و برجسته و سفیده آن ژله مانند باشد.
3 - برای تست تازگی تخممرغ، یک تخممرغ را داخل کاسهای پر از آب بیندازید؛ اگر تخممرغ در تهظرف تهنشین شد تازه است ولی اگر تخممرغ روی آب شناور ماند دلیل بر کهنه بودن آن است چرا که داخل تخممرغهای کهنه هوای بیشتری وجود دارد و این امر موجب معلق ماندن آنها میشود.
4 - اگر تخممرغی به شانه تخممرغ چسبیده است و نمیتوانید آن را جدا کنید، ما به شما پیشنهاد میکنیم که کمی جعبه شانه تخممرغ را خیس کنید تا بتوانید تخممرغ را به آسانی از جعبه آن جدا کنید.
5 - سعی کنید تخممرغها را در قسمتی از یخچال خود نگه دارید که برای مدت طولانیتری تازه بمانند. اگر شما آنها را داخل در یخچال که جای مخصوص تخممرغ است نگهدارید، تنها برای 10 روز تازه خواهند ماند، اما اگر آنها را داخل جعبهای در قسمت پایین یا کف یخچال قرار دهید برای حداقل 3 هفته تازه باقی میمانند.
6 - تخممرغها را در جایی نگه دارید که سر تیزتر آن به قسمت پایین قرار گیرد.
7 - تخممرغها وقتی در دمای معمولی اتاق استفاده میشوند طعم بهتری دارند. بنابراین یک ساعت قبل از پخت یا نیمرو کردن تخم مرغ، آن را از یخچال درآورید و در هوای اتاق نگهدارید.
8 - سفیدههای تخممرغ که استفاده نشدهاند را میتوان در یخچال نگهداری کرد، البته باید روی سطح ظرفی که با سفیده پر شده است کمی آبسرد ریخت و در این صورت میتوان آنها را برای چندین روز بلا استفاده نگه داشت.
9 - اگر میخواهید که سفیده تخممرغ به هنگام نیمرو کردن زودتر سفت شود کمی نمک روی سفیده بپاشید.
10 - برای تهیه املتی خوشرنگ و پفدار، به تخممرغها قبل از هم زدن کمی آرد ذرت اضافه کنید.
11 - برای جلوگیری از ترکخوردگی تخممرغها به هنگام آبپز شدن، پوست تخممرغ را با سوزنی قبل از آبپز کردن سوراخ کنید. البته احتمال شکستن تخممرغی که در آب سرد یا ولرم قرار داده میشود و به تدریج آب به جوش انداخته میشود بیشتر است.
12 - اگر تخممرغ داخل آبجوش ترک برداشت فورا کمی سرکه داخل آن بریزید تا به این ترتیب از بیرون زدن سفیده از تخممرغ اجتناب کنید.
13 - اگر پس از اتمام زمان آبپز شدن تخممرغها، آنها را فورا در آب سرد بیندازید دیگر لبههای سفیده تخممرغ تیره و یا سیاه رنگ نمیشود.
نظرات
ارسال نظر